Reasoning: Syllogism Questions

Directions (1-10): In each of the questions below, statements are given followed by two conclusions numbered I and II. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions follow from the given statements.

  1. Statements: Some  A are B. Some B are C. All C are D. No D is E.
    Conclusions:
    I. Some A are C is a possibility.
    II. All E are B is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  2. Statements: Some A and B. All B are C. No C is D. All D are E.
    Conclusions:
    I. Some C are E is a possibility.
    II. Some B are D is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  3. Statements: Some A are B. All B are C. No C is E. All E are D.
    Conclusions:
    I. All D are C  is a possibility.
    II. Some B are D is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  4. Statements: Some A are B. All B are C. No B is E. All D are E.
    Conclusions:
    I. All C are D is a possibility.
    II. Some A are not D.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  5. Statements: All A are B. Some B are C. No B is D. All D are E.
    Conclusions:
    I. Some D are not C.
    II. Some E are A is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  6. Statements: All A are B. Some C are A. No C is D. Some E are D.
    Conclusions:
    I. All D are A is a possibility.
    II. All B are E is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  7. Statements: All A are B. All C are B. Some D are C. No E is D
    Conclusions:
    I. Some A are not E.
    II. All E are C is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  8. Statements: All A are B. Some C are A. No B is D. All D are E.
    Conclusions:
    I. All A are E is a possibility.
    II. Some C are not D.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  9. tatements: Some A are B. No B is C. All C are D. Some E are D.
    Conclusions:
    I. All D are A is a possibility.
    II. All E are B is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
  10. Statements: All A are B. No C is A. Some D are C. Some C are E.
    Conclusions:
    I. Some B are not D.
    II. Some E are not A.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow                                                                                                                ANSWERS 1-E   2-A  3-B  4-B  5-B  6-E  7-B  8-E  9-E 10-B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.